Vår historie

HjemVår historie

Helgeland Holding

Siden oppstarten av Helgeland Betongvarefabrikk i 1952 i Sjåneset har Helgeland Holding-konsernet med datterselskapene befestet seg som en av Nord-Norges største betongelementprodusenter, en av regionens største ferdigbetongleverandører og en av Norges største produsenter av betongflytebrygger.

Grunnlaget for suksessen la gründeren av Helgeland Betongvarefabrikk, Johan Smith-Nilsen, gjennom hardt og møysommelig arbeid sammen med sine ansatte. Et arbeid vi fortsetter med den dag i dag.

Helgeland Holding AS er morselskapet i konsernet som i dag består av selskapene:

  • Helgeland Betong AS
  • Helgeland Ferdigbetong AS
  • Helgeland Marinasystemer AS

Historien om Helgeland Holding

Johan Smith-Nilsen (1926-2006) vokste opp ved familiens handelssted i Stokkasjøen, hvor han deltok i forretningsdrifta fra han var knappe 14 år. Han avtjente militærtjenesten sin i Bodø i 1951, og gjennom tjenesten møtte han Julius Storvik, som drev Nordland Betongindustri i Bodø. Johan hadde sagt opp butikken i Stokkasjøen, og kunne dermed ta seg jobb hos Nordland Betongindustri etter endt militærtjeneste. Der lærte han alt han trengte å vite for å starte sin egen betongvarefabrikk.

Johan Smith-Nilsen

Oppstart av Helgeland Betongvarefabrikk

Da et anlegg i Mo i Rana ble nedlagt i 1949 slo han til, og i 1952 startet Helgeland Betongvarefabrikk opp i Sjåneset. Omsetningen økte for den lille betongvarefabrikken, og allerede i 1955 utvidet de med en avdeling for betongrørproduksjon i Ranenget.

Betongvarefabrikken (Helgeland Betong), slik vi kjenner den i dag, åpnet i 1965 på Ytteren i Mo i Rana. I tillegg til rør, kummer og stein produserte de også ferdigbetong. Blanderiet var begynnelsen på dagens Helgeland Ferdigbetong, som fortsatt ligger vegg i vegg med Helgeland Betong på Ytteren.

Inn på nye markeder

I 1971 etableres Helgeland Plast som et svar på nedgangstidene i betongrør-markedet. Plastrørene produsert ved Helgeland Plast skulle vise seg å fungere særs godt til merder brukt i oppdrett av laks. I 1994 hadde plastfabrikken levert mer enn 10.000 merder over hele verden.  Selskapet er i dag fusjonert inn i AKVA Group.

I 1976 leverer Helgeland Betongvarefabrikk sin første flytebrygge. Kunden var Havnevesenet i Mo i Rana, og betongflytebryggen er fortsatt i bruk. I 2007 etablerte vi selskapet Betongflytebrygger AS, nå kjent som Helgeland Marinasystemer, som flyttet inn i lokaler på Toraneskaia i Mo i Rana.

I 1987 produserte Helgeland Plast den første prototypen av arbeidsbåten kalt «havets traktor». Det var en 18 fots båt av polyetylen, med gode kvaliteter som tilfredsstilte hovedkravene fra havbruksnæringen. Fiskeoppdrettere var den største kundegruppen, og under den allerede innarbeidede polarCirkel-logoen ble arbeidsbåten godt mottatt.

Holding i dag

Dagens virksomhet er organisert i tre produksjonsselskaper med over 60 års erfaring innen betongfaget. Helgeland Ferdigbetong, som har hatt Rana-regionen som geografisk marked siden 1965; Helgeland Betong, som har produsert betongelementer med Nordland fylke som geografisk nedslagsfelt siden 1968; samt Helgeland Marinasystemer, som siden 1993 har produsert og levert komplette marinaer med hele Norge som marked.