Vår historie

HjemVår historie

Helgeland Holding

Siden oppstarten av Helgeland Betongvarefabrikk i 1952 i Sjåneset har Helgeland Holding-konsernet med datterselskapene befestet seg som en av Nord-Norges største betongelementprodusenter, en av regionens største ferdigbetongleverandører og en av Norges største produsenter av betongflytebrygger.

Grunnlaget for suksessen la gründeren av Helgeland Betongvarefabrikk, Johan Smith-Nilsen, gjennom hardt og møysommelig arbeid sammen med sine ansatte. Et arbeid vi fortsetter med den dag i dag.

Helgeland Holding AS er morselskapet i konsernet som i dag består av selskapene:

  • Helgeland Betong AS
  • Helgeland Marinasystemer AS

Historien om Helgeland Holding

Johan Smith-Nilsen (1926-2006) vokste opp ved familiens handelssted i Stokkasjøen, hvor han deltok i forretningsdrifta fra han var knappe 14 år. Han avtjente militærtjenesten sin i Bodø i 1951, og gjennom tjenesten møtte han Julius Storvik, som drev Nordland Betongindustri i Bodø. Johan hadde sagt opp butikken i Stokkasjøen, og kunne dermed ta seg jobb hos Nordland Betongindustri etter endt militærtjeneste. Der lærte han alt han trengte å vite for å starte sin egen betongvarefabrikk.

Johan Smith-Nilsen

Oppstart av Helgeland Betongvarefabrikk

Da et anlegg i Mo i Rana ble nedlagt i 1949 slo han til, og i 1952 startet Helgeland Betongvarefabrikk opp i Sjåneset. Omsetningen økte for den lille betongvarefabrikken, og allerede i 1955 utvidet de med en avdeling for betongrørproduksjon i Ranenget.

Betongvarefabrikken (Helgeland Betong), slik vi kjenner den i dag, åpnet i 1965 på Ytteren i Mo i Rana. I tillegg til rør, kummer og stein produserte de også ferdigbetong. Blanderiet var begynnelsen og ligger fortsatt vegg i vegg med Helgeland Betong på Ytteren.

Inn på nye markeder

I 1971 etableres Helgeland Plast som et svar på nedgangstidene i betongrør-markedet. Plastrørene produsert ved Helgeland Plast skulle vise seg å fungere særs godt til merder brukt i oppdrett av laks. I 1994 hadde plastfabrikken levert mer enn 10.000 merder over hele verden.  Selskapet er i dag fusjonert inn i AKVA Group.

I 1976 leverer Helgeland Betongvarefabrikk sin første flytebrygge. Kunden var Havnevesenet i Mo i Rana, og betongflytebryggen er fortsatt i bruk. I 2007 etablerte vi selskapet Betongflytebrygger AS, nå kjent som Helgeland Marinasystemer, som flyttet inn i lokaler på Toraneskaia i Mo i Rana.

I 1987 produserte Helgeland Plast den første prototypen av arbeidsbåten kalt «havets traktor». Det var en 18 fots båt av polyetylen, med gode kvaliteter som tilfredsstilte hovedkravene fra havbruksnæringen. Fiskeoppdrettere var den største kundegruppen, og under den allerede innarbeidede polarCirkel-logoen ble arbeidsbåten godt mottatt.

Holding i dag

Dagens virksomhet er organisert i to produksjonsselskaper med over 60 års erfaring innen betongfaget. Helgeland Betong er slått sammen med Helgeland Ferdigbetong. Selskapet slo rot i Rana på 1960-tallet og produserer i dag betongelementer og leverer ferdigbetong i Nordland. Helgeland Marinasystemer har siden 1993 produsert og levert komplette marinaer til hele Norge.